Altermind Begeleiding

Aamelden

bij ALtermind

Interesse in één van de diensten van Altermind? Neem contact op en dan helpen wij jou verder. Dit kan via telefoon, e-mail of whatsapp. 

Onze diensten worden ingekocht door verschillende zorgfinanciers. Als inwoner van Gelderland kan je via de gemeente of het CIZ recht hebben op begeleiding vanuit Altermind. Je kan zelf contact opnemen bij de gemeente (Wmo) of CIZ (Wlz), lees hierover meer in de FAQ op deze pagina.

Vind je het lastig dit alleen te doen? Wij kunnen de aanvraag ook samen doen. In veel gevallen kan het prettig zijn om samen met ons de aanvraag te doen, dan kunnen wij jou gelijk helpen met het  onderbouwen op welke levensgebieden er ondersteuning nodig is. 

Veelgestelde vragen

De begeleiding van Altermind wordt, als je daar recht op hebt, betaald door jouw gemeente of het Zorgkantoor. Je betaalt wel een eigen bijdrage. De hoogte van die eigen bijdrage kun je berekenen op  https://www.hetcak.nl/zelf-regelen/eigen-bijdrage-rekenhulp.

Als je ambulante begeleiding wilt aanvragen, zijn er verschillende stappen die je moet volgen. Hieronder staan de algemene stappen beschreven, maar het kan per regio en situatie verschillen:

  1. Neem contact op met de gemeente waar je woont en vraag naar de afdeling Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of het sociaal wijkteam. Hier kun je aangeven dat je behoefte hebt aan ambulante begeleiding.

  2. De gemeente zal vervolgens een gesprek met je inplannen om je situatie te bespreken.  Tijdens dit gesprek wordt gekeken welke ondersteuning het beste bij jou past en hoeveel uren je hiervoor kunt krijgen.

  3. Als blijkt dat ambulante begeleiding geschikt is voor jouw situatie, zal de gemeente dit opnemen in een plan van aanpak. Hierin staat beschreven wat de doelen van de begeleiding zijn en hoe deze begeleiding eruit zal zien.

  4. De gemeente zal vervolgens een zorgaanbieder benaderen om de begeleiding te bieden. Het kan zijn dat de gemeente al afspraken heeft met een bepaalde zorgaanbieder, maar je kunt ook zelf een zorgaanbieder aandragen.

  5. Na het selecteren van de zorgaanbieder, zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Hierbij kun je aangeven wat jouw verwachtingen zijn en de zorgaanbieder kan uitleggen hoe de begeleiding eruit zal zien.

  6. Als je akkoord gaat met de zorgaanbieder en het plan van aanpak, kan de ambulante begeleiding van start gaan.

Het kan zijn dat er aanvullende stappen zijn of dat er afwijkingen zijn in dit proces afhankelijk van de regio en situatie. 

Mocht je er niet uitkomen, kan je altijd contact met ons opnemen.

Als je ambulante begeleiding wilt aanvragen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), kun je contact opnemen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of je in aanmerking komt voor Wlz-zorg en welke zorgbehoefte je hebt. Dit doen ze aan de hand van een zogenaamd indicatiegesprek waarin wordt gekeken naar je persoonlijke situatie en zorgbehoeften. Als uit de indicatiestelling blijkt dat je in aanmerking komt voor ambulante begeleiding, dan wordt deze zorg in overleg met jou en de zorgaanbieder geregeld.

Hulp nodig bij de aanvraag? Neem gerust contact met ons op.

Gemeente Arnhem 0800-1809 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur)

Gemeente Duiven (0316) 279 111 (maandag t/m vrijdag 08.30 – 12.30 uur)

Gemeente Renkum (026) 33 48 111 op (maandag t/m donderdag 08.30 – 17.00 uur. Vrijdag 08.30 – 12.30 uur)

Gemeente Rheden (026) 49 76 911 (maandag t/m vrijdag 08.30-12.30 uur)

Gemeente Westevoort (026) 317 99 11 (maandag t/m vrijdag 08.30 – 12.30 uur)

Op dit moment is er geen wachtlijst. Het duurt maximaal drie weken voordat de begeleiding kan starten. Belangrijk is dat er wel een indicatie voor financiering aanwezig is. Het kan zijn dat we daar op moeten wachten. 

Samen met de intaker van Altermind en de indicatiesteller (van de gemeente of het CIZ) wordt bepaald hoeveel uren per week jij ondersteuning nodig hebt en met welke doelen we aan de slag gaan. Vervolgens maak je vaste afspraken met je begeleider(s) en gaan jullie aan de slag met het maken van een plan. 

Als jij begeleiding aanvraagt bij jouw gemeente of het Centrum Indicatiestelling Zorg, wordt onderzocht of jij recht hebt op deze begeleiding en in welke mate. Op het besluit dat zij nemen, kun jij in bezwaar gaan. Je kunt daarbij ondersteuning vragen van een cliëntondersteuner. (zie het kopje hieronder)

Meer informatie over in bezwaar gaan bij het Zorgkantoor vind je hier.

Meer informatie over in bezwaar gaan bij de gemeente vind je hier.